Frank Zappa

18.02.2012 00:19

https://www.youtube.com/watch?v=DT5rv_kxXTg&feature=related

 

Frank Zappa (21.12.1940-4.12.1993)

Vo svete známy ako inteligentný rocker, famózny gitarista, skladateľ, spevák a jedna z vedúcich osobností americkej experimentálnej rockovej hudobnej scény. Možno známy prevažne ako Underground, ale ani Boh nevie v dnešnej dobe čo to vlastne ten Underground je. 

Narodil sa ako syn Taliansko - Gréckych rodičov v americkom meste Baltimore (Marylande) a neskôr od roku 1950 žije v Kalifornii, v Lancastri a potom v San Diegu.

Francis Vincent Zappa sa venuje hudbe prakticky od malička. Od svojich 12 rokov pôsobí v školskej hudobnej skupine ako bubeník a vo svojich osemnástich presedlal na gitaru. V tejto dobe je mladý Frank ovplyvnený takými hudobníkmi ako Matt Murphy či Clarence Brown, ale aj skladateľmi vážnej hudby 20. storočia, napr. I. Stravinskij.

Zappa vstupuje do sveta hudby začiatkom 60. rokov, kedy s doprovodnými kapelami hráva po kluboch. 

Frank Zappa bol mimo iné zvláštny človek, možno perfekcionista. Bol to hudobný profík, ovládal noty, stupnice a všetko na javisku mu muselo byť podriadené. Začína sa prejavovať ako excelentný hráč na gitare a postupom času sa z neho stáva multiinštrumentalista. 

V roku 1965 sa Frank stáva vodcovskou osobnosťou kapely Mothers, neskôr premenovanej na Mothers of Invetion (Matky múdrosti) a v prvej zostave spevák R. Collins, gytarista E. Ingber, basgytarista R. Estrado a bubeník J. C. Black nahrávajú o rok pozdejšie experimentálny album Frak Out.

Kapela sa neustále mení, dá sa prirovnať k bežiacemu vlaku, do ktorého ľudia nastúpia a zároveň vystupujú, tak to bolo aj s kapelou Mothers of Invention, kde sa nikto dlho neohrial, až na Franka Zappu. 

V roku 1967 Zappa vydáva kritikou veľmi cenený album, ktorý sa svojou kompozíciou dá považovať za prvú rockovú operu, Absolutely Free. V tom istom roku vydáva Zappa aj svoj kritický - satyrický obraz na hnutie hippies a jeho naivitu We' are Only It For The Money a na ďalší rok vychádzajú dve platne, niečo ako filmové soundtracky Uncle Meat a Lumpy Gravy. 

Taktiež významný album Zappa vydáva sólovo pod názvom Hot Rats (1970).

V prvej polovici sedemdesiatich rokov sa dáva postupne dohromady Mothers of Invention, ale je to prakticky len ako doprovodná kapela k Frankovi Zappovi.

Medzi jeho ďalšie významné albumy s konca sedemdesiatich a začiatku osemdesiatich rokov radíme aj album Sheik Yerbouti (1979) a taktiež trojalbum Joe's Garage: Acta I, II and III (1979), čo tvorí vlastne jeden veľký príbeh. 

Frank taktiež spolupracuje s takými hviezdami ako Ringo Star alebo John Lennon a taktiež spolupracuje na viacerých projektoch ako producent a to najmä z Captainom Beefheartom, čo je vlastne skupina jeho bývalého spolužiaka, s ktorým udržoval po celý čas bližšie kontakty. 

V osemdesiatich rokoch sa Zappa začína zaujímať o náročnejšie rozsiahle orchestrálne kompozície a vznikajú albumy LSO/Zappa Vol I (1983) a Boulez Conducts Zappa: The Perfect Stranger (1984). Taktiež koncom 80. rokov vydáva album jazzový, Jazz from Hell. Taktiež sa začína zaujímať o elektronický Synclavier, čo sa mu zdá ako famózny prostriedok pri skladaní hudby. 

S československom sa viažu dve udalosti. Prvá je, priam legendárny rozhovor čechov, jeho obdivovateľov, s Frankom na návšeteve v Linci 29. júna 1982, z ktorého nahrávka sa prenášala tzv. z magneťáku na magneťák v hroznej kvalite, ale fanúšikom to absolútne nevadilo. Ako druhá spásonosná udalosť, bol už porevolučný príchod legendy do Československa, kde sa zúčastnil na koncerte pri príležitosti odchodu sovietskych vojsk. 

V roku 1982 vychádza kniha Frank Zappa Guitar Book, ktorá je plná zápisov Zappových gytarových sól. 

Jeho život tvorila jedna veľká avantgarda. Geniálny človek na ktorého sa čoraz viacej zabúda. 

Frank Zappa zomiera 4. decembra 1993 na rakovinu prostaty vo svojom bydlisku v kalifornskom Laurel Canyonu.

 

 

 

Zdroj: internetové stránky – história skupiny