.

18.02.2012 00:14

https://www.jimihendrix.com/us/home

 

 

Jimi Hendrix (27.11.1942-17.8.1970)

 

Jimi Hendrix je bezpochyby jeden z najväčších gitaristom rock 'n' rollu a svojou hrou rozšíril možnosti hry na gitaru do priam neúnosných výšok. Za svoju naozaj rýchlu, len štvorročnú kariéru dokázal dobiť srdcia všetkých, čo prahnú a prahli po kvalitnej rockovej muzike a dokáže ešte aj v týchto dobách oslovovať mládež, ktorá v čase jeho účinkovania na hudobnej scéne, nebola ešte ani na pláne. 

Jimi Hendrix sa narodil 27. novembra 1942 v Seattle ako s polovice černoch a z druhej polovice indián (Čerokéz). 

Jeho hudobná kariéra sa začal vyvíjať, keď začal pôsobiť ako doprovodný gitarista s takými hviezdami ako B.B.King, Ike & Tina Turner, Little Richards a ďalší. Samostatne sa začína presadzovať až po svojom presťahovaní z New Yorku do Londýna. Zaujímavosťou na tejto hviezde bol aj fakt okolo jeho gitary. Jeho obľúbeným nástrojom sa stala gitara Fender Stratocaster, s ktorou sa stal aj legendárnym. Na gitaru sa naučil hrať celkom sám a aj keď držal prvácku gitaru ako ľavák (t.j. opačne), mal stále struny natiahnuté tak, akoby hral na pravej strane, ale možno aj to prispelo k jeho naozaj výnimočnej hre na tento nástroj, ktorý je na celom svete známy ako Spirit of Rock 'n' Roll.

V londýnskych kluboch si tento gitarista a spevák získaval čoraz väčšiu priazeň divákov. Rozpaľoval ich svojou hrou na gitaru, kedy predvádzal úžasné kúsky (hral z gitarou za hlavou, medzi nohami, na struny brnkal jazykom, alebo zubami) a využíval rôzne nové rify a efekty. Jeho gitara priam hrala všetkými ľudskými citmi, bolesťou, strachom, plačom, smiechom. Všeobecne je ale známe, že Jimi Hendrix nemusel spievať o sexe, z jeho hry sex priamo vyžaroval, priam z každého akordu. Jeho hudba sa dá prirovnať k psychedelickému blues, Hard Rock a taktiež je jeho tvorba považovaná za jeden zo základných podnetov Heavy Metalu. Jimi nepoznal nikdy noty a namiesto hudobných termínov používal farebnú škálu. 

K Jimimu sa v tú dobu pridávajú, basgitarista Noel Redding, bubeník Mitch Mitchel a triu dávajú názov Jimi Hendrix Experience. Toto trio sa v roku 1967 presadzuje vo VB so svojím debutovým albumom Are You Experienced? Táto doska taktiež zaznamenala veľký úspech v USA, kde sa trio vydalo aj na turné, ktoré bolo opäť uchvacujúcim vystúpením zo všetkými pozoruhodnosťami Jimiho hry na sladké drevo.

Ďalšími albumami Axis: Bold as Love a Electric Ladyland Jimiho hudba kulminuje a o niečo zaostáva pred svojím predchodcom. 

Po veľmi úspešnom, vynikajúcom koncerte v hypnotizujúcom Woodstocku 29.6.1969 sa formácia rozpadá a to kvôli nekončiacim sporom okolo drog, ktoré boli okolo tejto hviezdy sústredené vo veľkom množstve. A hlavne kvôli súdnemu sporu Jimiho Hendrixa, ktorý sa ťahal celým rokom 1969 po tom ako bol v Toronte pristihnutý z väčším množstvom heroínu. 

Jimi ale dáva dokopy len tak narýchlo zloženú skupinu Band of Gypsys (Billy Cox- basa, Buddy Miles- bicie), ktorú zároveň v roku 1970 rozpúšťa a nahradzuje ju opäť spojenou kapelou Jimi Hendrix Experience.

V lete 1970 Jimi vystupuje na svojom poslednom veľkom koncerte na festivale Isle of Wight. 

17. augusta napísal Jimi svoju poslednú pieseň The Story of Life. 18.augusta 1970 Jimi Hendrix zomiera, keď najprv zjedol priveľa práškov na spanie a pri prevoze do londýnskej nemocnice sa udusil vlastnými zvratkami. 1. septembra Jimmiho Hendrixa pochovávajú v rodnom Seattli.

 

 

Zdroj: internetové stránky – história skupiny