Jiří Schelinger

12.02.2012 23:17

https://www.schelinger.wz.cz/diskografie.htm

Nie je to iba o tom dome plnom holubov, ktorý márne hľadal, ale predovšetkým táto skladba ho preslávila a charakterizovala.A po jeho smrti sa ešte viac démonizovala. Vražda, samovražda, či hlúpa stávka? Holuby, ktoré ho fascinovali svojou samotou, životom plným bezdomovectva, hľadiac na svoju neistotu vo výške, ešte viac dokreslili túto tragiku, keďže Schelinger údajne skočil. Nech je to už akokoľvek Československo prišlo o jedného z najtalentovanejších a najcharizmatickejších pesničkárov. V sedemdesiatych rokoch sa stal ikonou tunajšieho bigbítu. S českými textami razil názor, že čeština sa rovnako hodí do tejto hudby, ako angličtina. Spolupracoval s výbornými muzikantmi a výnimočná bola jeho spolupráca s Františkom Ringom Čechom. Schelingerova tvorba je žánrovo pestrá a rôznorodá. Aj v "popovejších" skladbách z nich vedel vyťažiť kus dynamiky s rytmickou artikulačnou výraznosťou. "Což takhle dát si špenát", "Šípková růženka", "Holubí dům" a mnohé ďalšie sa stali klasikami českej populárnej hudby. Inak rozdiel medzi popom a rockom bolo u Schelingera bezprecedentné. Niektoré jeho skladby majú mäkší aranžmán, ale komplexne bol Jiří Schelinger rockerNa albume Hrrr na ně sa nachádzajú coververzie od Black Sabbath, či Status Quo. Schelinger obdivoval Briana Jonesa z Rolling Stones, ktorý tiež tragicky zomrel.

Jeho rockové vypalovačky ako boli Znáš ten dům, Kartágo alebo Alchymista majú bližšie k hardrocku, ako rhythm and bluese počiatočných Rolling Stones. So skupinou robil predskokana kapele Smokie.

Schelingerovo duševné zdravie bolo už od študentských čias nevyrovnané. Pokus o samovraždu, psychiatria, návaly radosti striedané s ťažkými depresiami. Dokázal ich načas potlačiť a tvrdo pracovať na svojej hudobnej kariére. 



Zomrel za doteraz nevyjasnených okolností a okolo jeho smrti je stále všadeprítomný konšpiračný opar. Zostali jeho piesne, jeho „holuby“, jeho nahrávky, jeho fanúšikovia. Pripravuje sa pietny spomienkový koncert. Budú sa pripomínať dve udalosti. Nedožitých šesťdesiat rokov a tridsať rokov od tragickej udalosti.

 

A na záver autor tejto webstránky dodáva :

Najslávnejšia zostava skupiny (zľava doprava): Jiří Schelinger - spev, Jiří "Mamut" Stárek - bicie, Ján Kavale - bass, Stanislav "Klásek" Kubeš - gitara, František Ringo Čech - kapelník a textár súboru.  A práve v tejto zostave podnikli azda jediné rozsiahle turné po Slovensku v roku 1979. Neskôr sa František Ringo Čech už nezúčastňoval koncertov a do kapely prišiel spevákov brat Milan Schelinger. V ostatnom období skupinu opustil trochu v tej dobe "nedoceňovaný" o to talentovaný bubeník Jiří Stárek , ktorý  začal hrať v skupine Katapult (napadá ma paralela so skupinou Led Zeppelin a ich úžasným bubeníkom Johnom Bonhamom, napr. aj v tom, že obidvaja sú už po smrti). Kapela  sa už nedočkala vydania pripravovanej radovej LP s pracovným názvom Zemětřesení, ktoré malo byť nahraté v pozmenenej zostave skupiny Jiřího Schelingera a brata Milana Schelingera. Po smrti hlavného protagonistu -speváka Jiří Schelingera, "jadro skupiny" Františka Ringa Čecha, teda gitarista Stanislav Kubeš a basgitarista Ján Kavale, odišli spoločne do skupiny Leška Semelku pod názvom SLS, neskôr  Stanislav Kubeš dlhšie hral v kapele E.T.C. Vladimíra Mišíka, s ktorou nahral aj úspešné albumy. Skupina Františka Ringa Čecha vynikla najmä na živých vystúpeniach, kde v tom čase s nebývalou veľmi výkonnou zahraničnou aparatúrou, sa mohli všetci hudobníci na čele s vynikajúcim spevákom inštrumentálne prejaviť, bez obmedzení napr. zopnutých dlhých vlasov, či prezentáciou česky otextovaných skladieb zahraničných hard rockových legiend Black Sabbath, či Deep Purple. Mnohokrát niektorí diváci, ktorí navštívili koncert Jiřího Schelingera, ostali v úžase a prekvapení, keďže očakávali skôr balady typu Dum holubí, no v skutočnosti jeho koncerty boli zamerané spravidla štýlom s jednoznačne hard rockovým akcentom. Nebolo preto výnimočné, ak niektorí boli čiastočne sklamaní, no určite väčšina odišla s neopakovateľným zážitkom z vystúpenia, ktoré bolo možno vidieť v tej dobe len na Západe. Aj preto boli koncerty Jirku Schelingera a jeho skvelej kapely tak vyhľadávané a tak početne navštevované. Ja som mal to veľké šťastie prežiť krásne chvíle takého jedného  koncertu, ktorý s odstupom času  bez zaváhania  radím ku anglo-americkým koncertom skupín ako Deep Purple, Black Sabbath, Iron Maiden, Pink Floyd, Metallica, Megadeth, Uriah Heep, Nazareth, Sweet, Jethro Tull, Judas Priest, UFO, Page+Plant a mnohé ďalšie, ktoré som tiež prežil. Ja osobne som presvedčený, že ak by Jiří Schelinger ešte žil, urobil by nám všetkým svojím prínosom do hudby, veľkú radosť, preto jeho predčasným odchodom odišla jedna z najlepších hard rockových zoskúpení v býv. Československu...

https://www.youtube.com/watch?v=QgMXZOF--uQ

 

 

 

Zdroj: internetové stránky – história skupiny+youtube.com