Metallica

22.02.2012 23:42

 

 

BIOGRAPHY

Americká skupina Metallica bola založená v San Franciscu na konci roku 1981 na základe inzerátov napísaných dánskym prisťahovalcom Larsom Ulrichom (veľký obdivovateľ Deep Purple a Iron Maiden). Na jarný a zimný inzerát sa mu opakovane prihlásil James Hetfield. James ho najskôr nebral veľmi vážne, ale potom čo Lars spomenul, že ich kapela má možnosť dostať sa na výberový album Metal Massacre, Jamesa už nebolo treba prehovárať. Názov kapely bol inšpirovaný oregonským časopisom Encyklopedia Metallica. Ich prvá zostava vyzerala nasledovne: James hral na basgitaru, gitaru a okrem toho ešte spieval, Lars Ulrich hral na bicie a Lloyd Grant hral sólo. Neskôr sólového gitaristu nahrádza Dave Mustaine (neskôr Megadeath) a basgitary sa ujme Jamesov spolubývajúci Ron McGovney.

Metallica mala s piesňou "Hit the Lights" úspech a po prvýkrát vystupuje pred publikom v Los Angeles, kde robia predskokanov skupine SAXON. Po koncerte vydávajú demosnímok "No Life 'Til Leather" so siedmymi pôvodnými skladbami, ktorý im pomohol k uznaniu metalistov na losangeleskej hudobnej scéne. Nakoľko je však L.A. viac zvyknuté na komerčné záležitosti, skupina ho opúšťa a sťahuje sa do San Francisca.

Na sklonku roku bol vymenený nie príliš pre hru zapálený Ron McGovney, na miesto ktorého nastupuje zlanárený basák Cliff Burton. Hneď nato vyhodili alkoholika a občasného feťáka Davea Mustainea. Zo dňa na deň za neho okamžite nastúpil gitarista Kirk Hammett, ktorý mal skúsenosti s hraním v kapele Exodus.

V máji roku 1983 sa Metallica uzatvára do nahrávacieho štúdia pána Zazula Megaforce. Debutové album sa pôvodne malo volať "Metal Up Your Ass" a obal mala zdobiť ruka s mečom trčiaca zo záchodovej misy, ale distribučná spoločnosť Relativity tieto návrhy odmietla a tak dostal názov "Kill 'Em All", na obale s kladivom a kalužou krvi. Fanúšikovia si skladby chvália a Metallica zažíva prvé úspechy. 

V roku 1984 hrá Metallica pred európskym publikom spolu s VENOM. Po úspešných koncertoch sa Hetfieldovci uzatvárajú do koppenhagského štúdia, kde nahrávajú v poradí druhý album "Ride the Lightning", ktoré údernými melodickými miestami až pomalými pasážami natoľko okúzlilo fanúšikov, že sa z neho v priebehu niekoľkých týždňov predáva cez sto tisíc kusov. Po tomto fantastickom úspechu sa ich ujíma manažér DEF LEPPARD Peter Mensch. 
Metallica zažíva veľké obdobie, keď na festivale 'Day on the GREEN' neďaleko Frisca im tlieska deväťdesiat tisíc divákov. Metallica nezaspala na vavrínoch a púšťa sa do tretieho albumu.

V marci 1984 sa na trhu objavuje vynikajúci a prelomový album "Master of Puppets" s hudobnými prekvapeniami ako je napríklad skladba 'Sanatorium', alebo inštrumentálna 'Orion'. V Amerike hrajú spolu s Ozzym Osbournom a album dostáva niekoľko ocenení. Uprostred tohto turné nešťastne podľahne zraneniam fanúšik, ktorý sa v priamom prenose zrútil z balkóna. Ďalšie nešťastie, ktoré kapelu na tom nešťastnom turné postihlo bol Jamesov nešťastný pád na skateboarde. So zlomenou rukou nemôže hrať a tak ho nahrádza technicky vyspelý gitarista John Marshall. Prekliaty rok však zďaleka neskončil! Nasleduje európske turné spolu s Anthraxom. Cestou na jeden z koncertov sa ich tourbus 27. septembra nad ránom na opustenej švédskej diaľnici prevráti a náhle vyhasína život skvelého basgitaristu Cliffa Burtona. Ten totiž spal na jednom z ôsmych lehátok a pri kolízii bol vyhodený oknom von, kde bol následne rozmliaždený havarujúcim autobusom. Ostatným sa fyzicky nič nestalo, utrpeli však duševný otras. Turné bolo zrušené a pozostalí členovia skupiny premýšľali ako ďalej. Metallica chce skončiť, ale vediac že by ich Cliff nakopal do zadku keby to vzdali, pokračuje s novým basákom Jasonom Newsteddom.

V priebehu štyroch dní Metallica natočila v Larsovej novej odhlučnenej garáži minialbum "The $ 5,98 EP: Garage Days Re-Revisited" (1987) pozostávajúci z piatich pesničiek prevzatých napr. od Diamond Head, Killing Joke. V tej dobe bola daná do obehu aj videopocta "The $ 19,98 Home Video - Cliff - 'Em All'", venovaná pamiatke zosnulému basákovi Cliffovi Burtonovi. 
18. a 19. októbra 1987 odohrala Metallica dva akustické koncerty, na ktorých si zajamoval i Neil Young.

V zime roku 1988 začínajú nahrávať nový album najskôr s Mikom Clinkom, ktorého však vystrieda už zabehaný Flemming Rasmussen. Dostáva názov "'...And Justice for All". Na jeho podporu vznikol videoklip k baladickej a depresívnej skladbe "One". Pesnička vyšla aj ako prvý singel. Skladby na tomto albume sú o čosi dlhšie (samotná ...And justice for all trvá 9:44). Turné k tomuto albumu "Damaged Justice" trvá neuveriteľných dvadsať mesiacov a Metallica za tento čas odohrala dvestopäťdesiať koncertov. 

Kapela sa koncom roku 1990 uzatvára do štúdia One On One, ale tentokrát s novým producentom Bobom Rockom, ktorý mimochodom spolupracoval aj s Aerosmith, Bon Jovi alebo Mötley Crüe. Nový album s názvom "Metallica" sa nahrával veľmi dlho a vyšlo až v roku 1991. "Black album" sa krátko potom dostal až na špičku amerického rebríčku a len v USA sa ho predalo viac než sedem miliónov. Rádiá z tejto dosky omieľali slaďáky ako "Nothing Else Matters" alebo "The Unforgiven", čím v neznalých poslucháčoch vznikol dojem, že celý album je popovo-metalove uhladené. V skutočnosti tento komerčne prelomový opus priniesol také hodnotné thrashmetalové vypaľovačky a skvelé stredne tvrdé skladby ako "Enter Sandman" a "Sad But True". Tento album predstavujú Európe na festivale 'Monsters of Rock' spolu s AC/DC.

Metallica nepretržite koncertuje s najpopulárnejšími heavy kapelami. Odohráva tri skladby na tribute koncerte venovanému Freddiemu Mercurymu, tiež koncertuje s 'Guns and Roses' a neskôr vydáva dve nové videokazety o čiernom albume a koncertoch.

Prišla päťročná odmlka, počas ktorej skupina dovolenkovala, zbierala nové psychické sily a postupne začala zbierať materiály na nový album. Skladanie piesní bolo také plodné, že nazbierali materiál aj na dva albumy. Prvý vydali v roku 1996 pod názvom "Load", ktoré vzniklo v domácom štúdiu The Plant pod producentskou taktovkou Boba Rocka. Album je úplne odlišný od predchádzajúcich. Load je viac rockovejší a dominujú tu skôr pomalšie a melodickejšie skladby. Chalani zmenili image, dali sa všetci ostrihať, Kirk potetovať. 
Ten druhý vydali o rok neskôr v roku 1997 s názvom "ReLoad". V skladbe "The Memory Remains" môžete počuť 'Marianne Faithfull'. O nedostatku nových vlastných nápadov a túžbe po kasovom úspechu svedčil aj Michaelom Kamenom prearanžovaný hit "The Unforgiven II".

 

24. novembra 1998 sa na predvianočný trh dostáva akési pokračovanie "garážovej etapy", dvojalbum "Garage Inc.", na ktorom štvorica Metallica vzdala poctu všetkým svojím obľúbeným skupinám.

21. a 22. apríla 1999 bol v Berklee Community Theater (po ôsmych hodinách spoločného nácviku) uskutočnený spoločný záznam Metallicy a Sanfranciského symfonického orchestra, ktorého aranžmá aj dirigovania sa ujal Michael Kamen (otec myšlienky tohto koncertu). Z tejto kontroverznej akcie vyšlo 2 CD "S & M" a tiež pomerne vysoko cenené DVD.

V januári 2001 basgitarista Jason Newsted po päťnástich rokoch opúšťa Metallicu zo súkromných a osobných dôvodov, aby sa mohol venovať svojím bočným projektom a založil skupinu Echobrain (neskôr sa stal členom Voivod).
V polovici roku 2001 sa James Hetfield dostal do takého obdobia v živote, keď cítil, že rehabilitácia, odpočinok a sústredenie sa na seba samého sú pre neho nevyhnutnosťou. Nielen preto, aby mohol pokračovať, ale aby mohol aj rásť. Jeho stav sa vyhrotil po dlhotrvajúcich problémoch s alkoholom, ako aj po odchode Jasona z kapely. Keď sa chalani opäť stretávajú na jar 2002, vidieť na nich viacej pochopenia, rešpektu a ocenenia jeden pre druhého. Metallica je opäť pripravená začať pracovať na novom albume. Museli však nájsť náhradu za Jasona Newsteda, a tak sa hľadá nový člen. Nakoniec Robert Trujillo (ex - Suicidal Tendencies, Ozzy Osbourne) sa zdá byť najlepšou voľbou. Jeseň 2002 sa stáva pre Roba novou etapou v jeho hudobnom raste a skúsenostiach.

Pomerne tvrdý album "St. Anger" sa dostáva na trh v lete 2003. 
O rok neskôr bol priemiérovo predstavený dokumentárny film "Some Kind of Monster", ktorý poskytuje netradičný pohľad na skupinu prechádzajúcu skupinovou terapiou, aby pomohla členom kapely vyrovnať sa s otcovstvom a prekonať krízu, ktorá ich priviedla na pokraj rozpadu.

V roku 2004 ešte vydali minialbum "Some Kind of Monster“, na ktorej sa nachádza rovnomenná skladba z albumu St.Anger ako aj remixovaná verzia Boba Rocka. Okrem toho sa tu nachádza aj šesť live pesničiek.

Metallica mala v lete tohto roku začať s prípravou nového albumu a jeho vydanie sa očakáva na polovicu roku 2008.

[top]

BAND MEMBERS

 - James Hetfield (guitar & vocals)

 - Kirk Hammett (lead guitar)

 - Robert Trujillo (bass)

 - Lars Ulrich (drums)

Jason Newstedd (bass) /1986 - 2001/ 
Cliff Burton (bass) /1982 - 1986/ 
Dave Mustaine (guitar) /1981 - 1982/

[top]

CD DISCOGRAPHY

Kill `em all
Ride the Lightning
Master of Puppets
Garage Days Re-Revisited
(1983)
(1984)
(1986)
(1987)
       
... and Justice for all
Metallica
Load
Reload
(1988)
(1991)
(1996)
(1997)
       
Garage Inc. 2CD
S & M 2CD
St. Anger
Some Kind of Monster
(1998)
(1999)
(2003)
(2004)

 

[top]

DVD DISCOGRAPHY

1987 - Cliff `em all 

1998 - Cunning Stunts (2DVD) 

2000 - S & M 

2002 - Black Album 

2003 - Live Sh*t: Binge & Purge (2DVD) 

2004 - Some Kind of Monster