Queen

18.02.2012 00:58

 

Kráľovná rocku.............

Všetko sa začalo v roku 1968, keď Brian May, študent fyziky na Londýnskej Imperial College, zavesil na študentskú nástenku ponuku, aby sa k nemu pridali spolužiaci a vytvorili tak hudobnú skupinu. Medzi prvými bol basgitarista a spevák Tim Staffel a bubeník Roger Taylor. Trojica si začala hovoriť Smile.
V roku 1970 Tim Staffel odchádza a zároveň presviedča svojho bývalého spolužiaka z kurzu grafiky - Freddieho Bulsaru (Freddie Mercury - zanzibarský rodák), ktorý si vybojoval nový názov kapely – QUEEN a navrhol aj logo kapely.
Roku 1971 je skupina Queen bez stáleho basistu, ale na jar sa na ich výzvu prihlásil John Deacon a pridáva sa k nim. Štvorica sa od začiatku venovala hlavne komponovaniu a štúdiovej práci.

V júli 1973 vychádza prvý album s názvom "Queen". V tom istom roku si ich získa Firma EMI. Koncertujú a začínajú si získavať svoje publikum a svojich fanúšikov.
Prvé úspechy skupiny sa dostavujú v roku 1974, keď hrajú na svojom prvom samostatnom turné. Vychádza album "Queen II" (1974) a o niečo neskôr ďalší album "Sheer Heart Attack". 
Zaujímavosťou je, že na prvých albumoch neboli použité žiadne syntetizátory.

Na začiatku roku 1975 vydávajú singel Bohemian Rhapsody spojujúci prvky rocku a opery. V tomto prevratnom hite bolo neustálymi playbackmi postupne nahraných 180 hlasov a znásobené gitarové party zastupovali zvuk orchestru. Skladba sa dostáva na prvú priečku v britskom rebríčku, kde zostáva deväť týždňov. K tomuto úspechu prispelo reklamné filmové spracovanie tejto šesťminútovej odvážnej kompozície.
Koncom roku konečne vychádza album "A Night at the Opera" a obsadzuje prvé miesto hitparády.

V tých časoch skupina permanentne víťazila v anketách o najlepšiu britskú skupinu, najlepšiu svetovú skupinu, najlepší singel (Bohemian Rhapsody), najlepší album,...
V septembri hrajú otvorený a veľmi úspešný koncert v Hyde Parku, kam prišlo 150 tisíc ľudí. Absurditou bol zákaz polície vracať sa po skončení na pódium na prídavok pod vyhrážkou zatknutia Freddieho.

V roku 1976 vyšiel album "A Day at the Races". Postupne potom nasledovali albumy: "News of the World" (1977), "Jazz" (1978) a živý dvojalbum "Live Killers" (1979). Skladby boli nahraté na koncertoch po Európe. Album doslova nenávidel Roger Taylor, ktorý kritizoval hlavne kvalitu zvuku.
Nasledovalo v roku 1980 LP "The Game", ktoré sa stalo prvou americkou albumovou jednotkou. Obsahuje hit „Play the Game“, v ktorej prvýkrát použili syntetizátory. 
V tom istom roku napísali aj hudbu k animovanému filmu "Flash Gordon" (1980).
Oficiálne je vydaná fantasticky sa predávajúca kompilácia "Greatest Hits" (1981), z ktorej sa doteraz predalo takmer 5,4 miliónov kópií. Je  to zhrnutie dovtedajšej 10ročnej existencie.

Nasledoval album "Hot Space" (1982) znamenajúci odklon od rocku, s ktorým bola skupina stotožňovaná, ale pre mnohých fanúšikov to bola náhla zmena a album odsudzovali. Brian sám potvrdil, že z neho nie je nadšený, ale skupina sa snažila hľadať nové cesty a možnosti, aby nešla stále v tých istých koľajach.

Rok 1983 trávia členovia Queen po svojom. Rozhodli sa urobiť si pauzu a venovať sa vlastným projektom.

Album "The Works" (1984) už opäť vychádza z dielne celej skupiny.
Rok 1985 zahajujú na rockovom festivale Rock in Rio, kde po úspešnom turné po Južnej Amerike majú možnosť festival uzatvárať. Koncert skupín (AC/DC, Iron Maiden, Yes, Def Leppard a ďalších) sa konal v Barra da Tijuca, kam sa vošlo 250 000 lidí.
V júli odohrávajú fantastické predstavenie na koncerte, ktorý nahradil v predstavách verejnosti dokonca Woodstock. Charitatívny koncert "Live Aid" na pomoc Etiópii sa konal na štadióne vo Wembley a bol prenášaný dvanástimi satelitmi pre 1,6 miliardu obyvateľov. Kvarteto Queen svojím vynikajúcim živým vystúpením úplne zatienil Paula McCartneyho, Eltona Johna, Davida Bowieho, U2, Dire Straits, Who, Phila Collinsa, Erica Claptona, Madonnu, Micka Jaggera, Stinga a ďalšie megahviezdy. 
Freddie ovládal celé pódium a každým pohybom a gestom rozpaľoval publikum ešte viac. Nikto ale netušil, že Freddie spieva napriek zákazu lekárov, pretože trpel zápalom hlasiviek. Aj napriek tomu Brian povedal, že oni hrali normálne, ale Freddie vytŕčal.
Účasťou na tejto charitatívnej akcii si kapela Queen konečne vylepšila dosť pošramotenú povesť "chamtivcov" ochotných hrať za peniaze kdekoľvek a "výstredníkov" poriadajúcich sexuálne orgie na bláznivých večierkoch. Freddie Mercury, ktorého nevyhranená sexualita bola častým námetom kritiky i klebiet, predvádzal vtedy svoju chlpatú hruď napríklad v neznesiteľne lascívnom leoparďom kostýme alebo len v trenírkach, pózoval v japonskom kimone alebo v kráľovskom hermelínovom plášti.

Rok 1986 začína v štúdiu na skladbách k Highlanderu (chcú urobiť pesničky k celému filmu a vydať ich na album).
Vychádza nový album "A Kind of Magic" (1986) a pomaly sa začínajú pripravovať na Kúzelné turné 1986. Viezli so sebou najväčšie vybavenie scény aké kedy použili (v Knebworth Parku, ktorý bol najväčším koncertom Queen v Británii vôbec, použili 180 reproduktorov, 8,6 míľ káblov, 5 zdrojov energie napájajúcich  5 000 zosilňovačov, obrovský zvukový zosilňovač o sile 500 000 wattov – tu ich videlo 200 000 divákov).
Na tomto turné ako prvá skupina vôbec hrala za železnou oponou v Budapešti na Népstadione 27.7.1986. V deň koncertu sa na štadión zišli fanúšikovia z celého východného bloku, i z Ruska. Freddie chcel potešiť fanúšikov a naučil sa s Brianom maďarskú národnú pieseň „Tavaszi Szél“, ktorého text si musel napísať na dlaň, pretože si ho nezapamätal. Koncert vyšiel na videu pod názvom Live in Budapest.

V roku 1987 Freddie koncertuje so španielskou opernou speváčkou Montserrat Caballé v Ku klubu na ostrove Ibiza. Ich singel Barcelona španielsky olympijský výbor prijal ako oficiálnu znelku olympiády v Barcelone 1992. Freddie tým dosť šokoval svoje publikum, pretože to bolo prvýkrát, čo sa rockový spevák dal na operu. Bol hneď oslavovaný ako génius a zároveň zavrhovaný ako excentrik a potupa rocku. (Freddie ešte stihol vydať ďalšie sólové albumy).

Po albume "The Miracle" (1989), sa už začalo verejne špekulovať o Freddieho podivnom zdravotnom stave. Freddie trávi čím ďalej tým viac času vo svojom dome a vyhýba sa spoločnosti a v Radio One (posledné interview) premýšľa, či nezanechá koncertovanie s Queen.
Queen slávi dvadsať rokov svojej existencie - usporiadajú večierok, na ktorý pozvali všetkých, ktorí kedy mali s Queen niečo spoločné. Pri tejto príležitosti skupine Queen vychádza kompilácia "Greatest Hits II".

Už dosť zoslabnutý Freddie Mercury dokázal so skupinou natočiť ešte album "Innuendo" (1991) a kráča rovno na prvé miesto hitparády. 
Neustále kolujú dohady o Freddieho zdraví. Novinári stále prešľapujú pred jeho domom a sledujú každý jeho pohyb. Keď sa niekde objaví, jeho unavený a vyziably vzhľad vzbudzuje pochybnosti.
Vedomie, že má AIDS, ho nútilo k ďalším nahrávkam, vedomie blížiacej sa smrti ho podnietilo k práci na projektoch, ktoré si vždy prial vytvoriť a výsledky jeho práce sa vŕšili na obrovskej hromade. Priatelia hovoria, že pracoval ešte šesť týždňov pred svojou smrťou.
23. novembra 1991 Freddie pred davom novinárov, zhromaždeným pred jeho domom oznamuje, že bol pozitívne testovaný na vírus HIV a má AIDS. Zistil, že je čas, aby povedal svojim priateľom a fanúšikom pravdu.
Umiera o dvadsaťštyri hodín neskôr, 24. novembra 1991, vo svojom dome. O jeho chorobe vedeli pred jeho prehlásením iba najbližší priatelia. Freddieho posledné prianie bolo prosté - peniaze odkázal na charitatívne inštitúcie zamerané na boj proti AIDS, Terrence Higgins Trust.

20. apríla 1992 bol na štadióne Wembley usporiadaný ceremoniál na uctenie pamiatky Freddie Mercuryho a ku zvýšeniu všeobecného povedomia o AIDS. Koncert sledovala viac než miliarda televíznych divákov. Spomienkový šesťhodinový koncert bol nesporne najväčší po Live Aid z 1985. Vystúpili Metallica, Extreme, Guns'n'Roses, Def Leppard, U2 (z videa), potom zostávajúci členovia Queen s radou veľkých a slávnych spevákov. Tí sa snažili spievať Freddieho piesne v pôvodnej vysokej tónine, ale zvyčajne si ich museli transponovať. Vo finále vystúpila Lisa Minnelli, ktorá zaspievala We are the Champions, a na pódiu sa k nej pridali všetci účinkujúci - to by Freddieho potešilo.

V tom roku vychádza neskrátená nahrávka koncertu Queen na štadióne Wembley v rámci ich Kúzelného turné z roku 1986 na dvojalbume Live at Wembley.

V posledných dvoch rokoch života Freddie nútil svojich spoluhráčov, aby tvorili a snažil sa všetko naspievať, pokiaľ mal ešte silu. Vďaka tomu mohol vzniknúť posledný album skupiny Queen s Freddieho hlasom v každej piesni. A tak po štvorročnej namáhavej práci zostávajúcich členov Queen sa na svet dostáva album "Made in Heaven" (1995). Ako neskôr Brian uviedol, jeho najobľúbenejšou skladbou z tohto albumu je "Mother Love", pretože bola zároveň jeho poslednou spoluprácou s Freddiem.
Týmto albumom končí éra jednej z najslávnejších, najkritizovanejších, najúspešnejších skupín osemdesiatych a deväťdesiatych rokov. Za túto dobu táto nezabudnuteľná a nenapodobiteľná rocková štvorica predala viac  ako 100 miliónov kusov hudobných nosičov. Stále má milióny fanúšikov, ktorí nikdy nezabudnú a vedia, že The Show must Go on.....

Zostávajúci členovia Brian May a Roger Taylor (basgitarista John Deacon sa po smrti Freddie Mercuryho nepodieľa na znovuoživení kapely) sa spojili s Paulom Rodgersom (Free, Bad Company) a rozhodli sa podniknúť niečo pod hlavičkou Queen. 
Prvý koncert Queen + Paul Rodgers sa uskutočnil v roku 2005. Išlo o prvé turné legendárnej skupiny Queen po osemnástich rokoch.
Znovuzrodená kapela začala so spevákom Paulom Rodgersom v roku 2006 nahrávať nový štúdiový album.

[top]

BAND MEMBERS

 - Freddy Mercury (vocals, guitar, keyboard)

 - Brian May (guitar)

 - John Deacon (bass)

 - Roger Taylor (drums)

[top]

CD DISCOGRAPHY

 

Zdroj: internetové stránky – história skupiny

Queen
Queen II
Sheer Heart Attack
A Night at the Opera
(1973)
(1974)
(1974)
(1975)
       
A Day at the Races
News of the World
Jazz
The Game
(1976)
(1977)
(1978)
(1980)
       
Flash Gordon
The Greatest Hits
Hot Space
The Works
(1980)
(1981)
(1982)
(1984)
       
A Kind of Magic
Live at Wembley 2CD
The Miracle
Innuendo
(1986)
(1986)
(1989)
(1991)
       
   
The Greatest Hits II
Made in Heaven
   
(1991)
(1995)
   

 

[top]

DVD DISCOGRAPHY

1983 - We will Rock you 

1986 - Live in Budapest 

1990 - Live at Wembley `86 

2002 - Greatest Video Hits 1 

2003 - Greatest VideoHits 2 

2004 - Live at the Bowl